2009. november 20., péntek

TERMINATOR

Egy gyilkos kiborg - félig ember, félig gép - visszatér a jövőből, hogy felkutassa és megölje Sarah Connort, azt a fiatal nőt, akinek még meg nem született fia egykor majd megmenti a világot a gépektől, amelyek a 21. században magukhoz ragadják a hatalmat.
Ez volt a rövidebbik verzió.

Most jöjjön kissé bővebben:
1984. Sarah Connor átlagos pincérnő. Minden vágya, hogy ki tudja fizetni a számlákat, esetleg elvégezzen egy egyetemet és összejöjjön egy jóképű sráccal. Egészen addig, amíg egy ismeretlen fegyveres meg nem próbálja megölni, amit csak egy másik, szintén ismeretlen akadályoz meg, aki elég sötét képet fest le, egy atomháború utáni világ romjai között bujkáló, a puszta fennmaradásért küzdő emberiségről és az őket véglegesen kiirtani próbáló gépekről. Innen - 2029-ből – jött a támadó, („aki” nem ember, hanem egy az emberhez megtévesztésig hasonlító, élőszövettel fedett robot, egy terminátor ) hogy megölje és innen küldték vissza az emberek Kyle Reeset, hogy megvédje. A sztori első blikkre őrültségnek tűnik, csakhogy az idegent nemigen sikerül megállítani, hiába kapja a golyókat sorban, csak felkel, hogy ismét a nő után vesse magát. De itt még nincs vége a meglepetéseknek. A lányról, aki egész idáig azt hitte, hogy ő csak egy kis porszem az univerzumban, kiderül, hogy az ő, még meg sem született fia fogja az emberiséget visszarántani a kipusztulás szakadékának pereméről, és eredménnyel felvenni a harcot a gépek ellen, emiatt döntött úgy a gépek vezére, hogy megsemmisíti őt, még mielőtt a fia megszületne. Jónéhány leamortizált autóval és egy jelentősen átalakított rendőrőrssel később már kezdi belátni, hogy Reese igazat beszélt.

Időközben mi is képet kapunk a szomorú jövőről, Reese emlékein keresztül. A romok között, temetetlen halottak maradványain taposó gyilkos gépek vadásznak az emberekre. Egyetlen parancs létezik: teljes megsemmisítés. Az emberiség a föld alá szorult, a felszínre kimerészkedni szinte egyenlő az öngyilkossággal.

A sztori előre haladtával egyre nyilvánvalóbbá válik a támadó gépi mivolta, főleg miután csavarkulccsal szereli a kezét és kiveszi a sérült szemét, aminek a helyén láthatóvá válik az optika.


Közben a szerelmi szál is megjelenik, mikor Reese elmeséli, hogy John annak idején adott Sarahról egy fényképet, akkor szeretett belé és emiatt jelentkezett a küldetésre.

Az utolsó nagy üldözés során a terminátor külső borítása leég, így láthatóvá válik teljes valójában. Hőseink egy összeszerelő üzembe menekülnek, ahol Reese még utoljára megpróbálja feltartóztatni a gépet, de csak fél sikert ér el. Szó szerint, mivel az ketté szakad, de még így sem adja fel. Végül Sarah egy hidraulikus présben kilapítja a kiborgot.

Kis ugrás az időben: Sarah, akinek már szépen nő a pocakja, dél felé tart, hogy felkészüljön a küszöbön álló világégésre, és közben magnóra diktálja észrevételeit, tapasztalatait, hogy majdan ezzel is segítse fiát. Tankolás közben épp Kyle-ról beszél, mikor egy suttyó kölyök lefényképezi, hogy egy kis pénzt keressen. Sarah megveszi a képet, és rájön, hogy ez lesz az a kép, amit a jövőben a fia majd Kylenak ad, és ami miatt beleszeret és vállalkozik az időutazása, hogy megmentse.

A nem túl eredetinek indult ötletből elsőrangú mestermű lett. Egy akaratlanul is humoros szöveg is összejött, bár ez inkább a magyar fordítóbrigádnak köszönhető, és első hallásra talán nem is olyan feltűnő. „ A 600-asok gumi bőrrel készültek. Ki lehetett szúrni őket. „ 
Az időparadoxont is sikerült belevinni a végére ("Vajon ideküldöd-e, ha tudod, hogy ő az édesapád? Ha nem küldöd, sohasem születsz meg"), sőt nekem sikerült belemagyaráznom egy érdekes elméletet, amit majd később közkinccsé teszek.
Az sem semmi, hogy Reese sokat tűnődött azon, mitől olyan szomorkás Sarah azon a képen és kiderül, hogy pont miatta. Hát ez biztosan nem volt bent a top 10 indok listában!


Néhány érdekesség:
James Cameronnak ez volt a 2. (nem elírás! ) filmje. Az első a Piranha II. volt, ez után dolgozta ki a Terminator alapötletét, írta meg a forgatókönyvet Gale Anne Hurddel, aki később a felesége lett, és kezdett bele a forgatásba.
Arnoldot először Kyle Reese szerepében próbálták ki, de annyira megtetszett neki a kiborg szerepe, hogy végül ő kapta meg. Eredetileg a Vukovich nyomozót játszó Lance Henriksen lett volna a terminátor, neki Cameron kárpótlásul megígérte, hogy játszhat még robotot valamelyik filmjében, így lett ő a Bolygó neve Halál legendás androidja, Bishop.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése