2009. december 3., csütörtök

TERMINÁTOR 2. Az Ítélet Napja


Az első terminátor 1984-be érkezett vissza, hogy megsemmisítse Sarah Connort. Kudarcot vallott.
John Connor megfogant és megszületett. Most, 10 év elmúltával a Skynet ismét visszaküld egy terminátort. De már John a célpont. Az ellenállás is visszaküldi a maga harcosát, hogy megvédje a fiút. Vajon sikerül-e a T-800-asnak megállítania a nálánál sokkal fejlettebb, folyékony fémből lévő T-1000-est?
Egy biztos: „Nincs végzet, csak ha bevégzed. ”
Igen! Schwarzenegger visszatért! És micsoda formában! Néhány hollywoodi gyermekbetegséget leszámítva nincs kifogásolható dolog a filmben. (Már ha szeretted az elsőt. Ha meg nem érdekel, akkor úgyse olvasod ezt nem?)
Az első rész naív, védtelen pincérlányából igazi amazon lett, aki az elmegyógyintézetet is megjárta, és mindenre képes lenne, hogy megmentse fiát és így az egész emberiséget.
Arnold most a „jó” terminátort játssza, aki esküt tesz, hogy nem öl és segít megvédeni a 10 éves John Connort, aki még maga sem hiszi el, hogy az ő egész emberiség túlélésének a záloga.A gonosz terminátor ezúttal is túlerőben van a védelemmel szemben, mivel ez már egy fejlettebb gép. Folyékony fémből van, képes bármin áthatolni és mindenkinek az alakját felvenni, akihez hozzáért.
Nagy előrelépés az elő részhez képest, hogy míg ott nem tudtak túllépni a túlélésért vívott harcon, itt már a visszavágásra is van lehetőségük: A Cyberdyne felrobbantásával és az előző terminátorból megmaradt alkatrészek megsemmisítésével lehetségessé válik az atomháború és a gépek uralmának elkerülése.

Nem hiányolhatjuk a pörgést, alig vannak nyugisabb részek, azok viszont csak addig tartanak, amíg szusszanunk egyet a következő akcióig. A technika iszonyatot fejlődött az első rész óta. Még mai szinten is teljesen elfogadhatóak a trükkök. Bár a lőszerek varázslatos újratermelődését itt sem lehetett elkerülni, ehhez már hozzászokhattunk az évek során, tehát elnézhetjük.
Akárcsak az első részben, itt is bepillantást nyerünk a jövőben vívott háborúba. Már itt is látszik a technika fejlődése: A repülők már nem mozognak olyan darabosan , és megjelennek a csupasz terminátor fémvázak is. Azért az egy kissé hatásvadász húzás, mikor a 2 fegyverrel menetelő gép úgymond a kamerába lő. Ha a 3., esetleg a 4. rész olyasmi lett volna, mint a 2. rész első pár perce, akkor nem érezném úgy, hogy meggyilkolták a Terminátor-univerzumot, de hát így……. Mindegy, ez már egy másik történet, amit nem leszek rest megosztani veletek………Később.
Aki hozzá tud jutni a speciális változathoz, ne szalassza el, még akkor se, ha már megvan az eredeti verzió. Az ugyanis jó pár jelenettel lett szegényebb. A teljesség igénye nélkül:
 • az elmegyógyintézetben Sarah álmában megjelenik Reese és figyelmezteti, hogy már a fiuk a célpont
 • a „gyógykezelésről” is többet megtudunk
 • láthatjuk, amint a terminátor grimaszol, miközben az emberek mosolyát próbálja utánozni
 • a T-1000 kinyírja John kutyáját és akkor jön rá, hogy megszívatták („ mi baja van Wolfynak?”)
 • Myles Dyson családi élete, amit egyre inkább háttérbe szorít a munkája
 • a „hastalavistababys” jelenet után a T-1000 is meghibásodik, többször fut le rajta a „frissítés”, odaragad a keze a korláthoz; amihez hozzáér, annak egy darabig átveszi a mintáját, így ismeri fel John, mikor lemásolja az anyját, és a lába bokáig padlómintás
 • a terminátor procijának átállítása „olvasás” üzemmódból „írás” üzemmódba, hogy tanulni tudjon az emberektől és még inkább emberinek tűnjön, közben anya és fia nézeteltérése, miközben Johnból egyre inkább kiütközik a leendő nagy vezér
Nem értem, hogy ezeket a jeleneteket miért kellett kivágni a filmből. Csak élvezhetőbb lett tőle (bár csinálhatták volna az eredeti szinkronhangokkal is). Anno a Cinema magazinban írta az egyik cikk író a  Bolygó neve: Halál speciális kiadásának kapcsán: „…láthatjuk, mennyire fontos a vágás, így sokkal gördülékenyebb, pergőbb a film, nem olyan vontatott és unalmas…..”  Hát az anyád! Pont a jó jeleneteket vagdosták ki te marha! Akárcsak itt.Érdekességek:
 • A Terminátor 2. közel 100millió dolláros költségvetéssel készült, ami az addigi legnagyobb pénzösszeg, amit egy film elkészítésére fordítottak
 •  A forgatókönyvet ismét James Cameron írta, de most William Wisherrel
 • Mivel szinte minden jelenetben jön egy motor, helikopter, valamilyen harc vagy ugrás, ami kaszkadőrt igényel, így összesen 800(!) napi kaszkadőrmunkára volt szükség, több, mint kétszer annyira, mint az Indiana Jones és a végzet temploma  című filmhez.
 • Ebben a filmben használtak először digitális technikát a speciális effektek megalkotására.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése