2009. december 13., vasárnap

TERMINÁTOR 3.: A gépek lázadása




Egy évtized telt el azóta, hogy John Connornak sikerült megakadályoznia azt a napot, amikor a Skynet csúcsfejlesztésű gépei öntudatra ébredtek, és a világ elpusztítására törtek. Connornak mára, 22 évesen sikerült tökéletesen köddé válnia, lehetetlen a nyomára bukkanni. Mindaddig, amíg egy napon a jövőből elő nem bukkan a T-X, a Skynet eddigi legtökéletesebb, nőnek álcázott cyborg gyilkológépe, akit azzal a feladattal küldtek vissza az időben, hogy fejezze be elődje, a T-1000 félbehagyott munkáját. Connornak egyetlen esélye korábbi ellenfele, akit ezúttal egy új feladattal küldtek vissza.

Igen nagy reményekkel telve ültem be a moziba…….És csalódottan távoztam.
Az előző részekre alapozva az ember sokkal többre számít. Ütős történetet és káprázatos látványt várna. Ezzel szemben kaptam egy látványilag az elvárásoknak megfelelő, de történetileg lanyha filmet. Jó-jó, a látványra tényleg nem lehet sok panasz, de ez el is várható egy ilyen volumenű filmtől. A történeten viszont nem sokat agyalt a forgatókönyvíró. Csak legyen minél látványosabb, hogy a nézők ne a sztorira figyeljenek. Emellett néhány logikai botlást se vettek észre. Vagy csak úgy gondolták, hogy mindenki az átlag-amerikai értelmi szintjén van, ezért nem kell annyira erőlködni? Hát ebben tévedtek. A bárgyú poénokról nem is beszélve. Túlságosan erőltetettnek tűnik szinte az összes. Mintha parancsba lett volna adva, hogy x percenként kell mondani valami humorosat, mintegy blokk-lezárásként. Talán jobb lett volna, ha a  bakikat hagyják benne a filmben. Azok legalább spontának voltak, nem olyan nyögvenyelősek, mint némelyik "poén".
A megszokott „terminátor ismertetőjegyek” itt is megvannak: bőrszerkó, napszemüveg, autós-motoros-helikopteres üldözés, ennek keretében város amortizálás. Csakhogy! A logikai bakik azért erősen lecsökkentik az élvezeti értéket. Csak néhány nagyobb  ezek közül:



  • A rendelői jelenetben a csaj ott liheg 2 méternyire a terminátortól, az meg nem hallja. Akkor milyen hangérzékelői vannak?
  • Az üldözéses jelenet se klappolt. Elvégre az érthető, hogy nano-technológiával van felszerelve a T-X, és más gépeket irányítani tud. A rendőrautóban lévő kis számítógépet úgy használja, ahogy akarja. Még a rádiót is bekapcsolhatja. De hogy a rákba távirányít egy mechanikai dolgot, mint pl a gázpedál lenyomását, vagy a kormányt? Elismerem, hogy egyre több az elektronika az autókban, de ennyi azért nincs. Még ha a gázt be is tudja szabályozni, de a kormányt azért nem tekeri el. De sebaj, legalább megvolt a nagy üldözés.
  • John Connor egy nyálas hülyegyerekké fejlődött vissza. Kis srác korában már kezdtek megmutatkozni rajta a leendő hadvezér jellemvonásai, de itt abszolút nem tudom elképzelni róla, hogy ő menti meg az emberiséget. Annál idegesítőbb viszont. Egyik pillanatban nyafog, mint aki nem kapta meg a kakaóját, a következőben játssza a nagymenőt. Bár az a gyanúm, hogy a magyar hangja is rájátszott erre, de akkor se volt rendben a figura.





      • Bezzeg Kate! Ő a megboldogult Sarah Connor nyomdokaiba lépve valóságos kis amazonná válik, aki egy AK-val leszedi a robotrepülőt.





        Az Arnold által alakított terminátor érezhetően fejlettebb programozást kapott, mint az előzők, főleg a pszichológiai almodulja lett jobb. Mikor John nagyon idegesítővé válik secpec torkon ragadja (gondolom már a fém idegzet is kevés volt hozzá), bár aztán el is engedi, mondván a dühöt jobb kiereszteni, mint elfojtani. Véleményem szerint ez nem is annyira Johnnak tett jót, inkább neki :-)





      Viszont nagyon érdekesnek találtam, hogy itt már a tápegységre sincs szüksége a működéshez. Az egyik ugye felrobban a sivatagban ( maga is egy kisebb hidrogénbomba), a másikat pedig belenyomja a T-X szájába. De akkor mitől megy még mindig, ha mind a kettőt kivette? Vagy közben tekert egy dinamót?
      Külön fájt, a minimális jövőbeli jelenet. Abból is kifelejtették a tankokat, pedig szerintem azok voltak a legfélelmetesebbek az összes szerkentyű közül. A repülők kinézete is változott és szerintem nem előnyükre. Attól meg egyenesen ökölbe szorultak még a lábujjaim is, mikor meglengették John mögött az amerikai lobogót. Ez a hányinger minek kellett bele? Hát hol volt már akkor Amerika, mint ország? Persze hülye kérdés. A fentebb  már említett átlag amerikai nézők kedvéért volt ez is.

        Mindent összegezve, elég rossz szájízzel keltem fel a székből és ennek nem a popcorn volt az oka.
        A terminátor, mintha kezdene rozsdásodni. Lehetett volna sokkal jobb is.




        Nincsenek megjegyzések:

        Megjegyzés küldése